22 Aralık 2011 Perşembe

Yavru beslenme, barındırılması ve eğitimi



2-6 aylık arası alınmış yavrunun günde 3 kez beslenmesi doğru olacaktır. Beslenmede kullanılan mama yüksek kaliteli olmalı, yavrunun yanında sürekli taze su olmalıdır. Yemek sonrasında oyalanacağı büyük bir kemik onu çok mutlu edecek onunla oyalanacaktır.

Eğer yavru evde ya da bahçede kapalı bir köpek evinde yaşayacaksa, bahçenizde serbest bir bölgede kalmayacaksa yavru köpeğiniz yemek yer yemez dışarıya kakasını yapmasını istediğiniz yere götürülmeli ve kakasını yapmadan geri dönülmemelidir. Köpeğiniz kakasını yapar yapmaz onun sevdiği bir oyunu başlatmanızda fayda vardır. Zamanla kaka sonrası oyunun başladığını düşünecek olan köpek kakası geldiğinde haber verecek ve oyun alanına gitmek ve oyun oynamak için bir an önce kakasını yapacaktır. Sonrasında da mutlu bir şekilde eve dönersiniz.

Veterineriniz size tüm aşıları bittikten sonra dışarı çıkması gerektiğini söylese de
Distemper ve Parvo aşıları yapılmış bir yavru ile  dışarıda temiz bölgelerde ve sokaklarda sosyalleşme çalışmaları yapılabilir ve yavruyla hoş vakit geçirebilirsiniz. Zira aşılamanın tamamının bitmesi yavrunun 5 aylık olmasına sebebiyet vermektedir. 5 aylık bir köpek daha önce dışarı çıkmamışsa ilk kez dışarı çıktığında sudan çıkmış balığa dönecektir ve ortama çevreye alışması çok zaman alacaktır hatta bazı şeylere alışamaması da sözkonusudur.

Sosyalleşme:

Kısaca sosyalleşmeden bahsedecek olursak, Sosyalleşme; Köpeğin sahibiyle birlikte bulunduğu ortamlarda sıkıntı yaşamadan ve yaşatmadan rahat konforlu bir şekilde bulunması ve sahibine eşlik etmesidir. Bunun için daha yavruluktan itibaren yavrunuzu her türlü çevreye, zemine, sese ve diğer canlılara adım adım alıştırmanız gerekmektedir.

Sosyalleşmede negatif kullanılmamalı, Köpeğe bir şeyi tanıması için zorlama yapılmamalıdır. Sosyalleşme daima pozitif , teşvik edici, ödüllendirerek varsa tecrübeli köpeklerden görerek ve yardımla ortama, eşyaya vs.. alıştırılmalıdır.

Evde geçireceği ilk akşam eğer onu ayrı bir mekanda tutuyorsanız ağlamayla geçirilebilir. Köpeğinizin ağlaması ya da havlaması sizi rahatsız ettiği kadar komşularınızı da rahatsız etmektedir. Evet bu rahatsız edicidir fakat susması için yanına gittiğiniz an kötü eğitimin başladığı andır. Genelde ağlayan yavrunun yanına gidilir ve “ay canııım, neden ağlıyorsun dur seni biraz seveyim de uyu, bende yatağıma gideyim” şeklinde geliştiği için sahip bunu fark etmese de köpek şunu öğrenmekte ve düşünmektedir; “Ben ağlıyorum sahibim geliyor beni seviyor zaten kardeşlerimden de ayrıldım o zaman ağlayayım yok yok havlayayım” Yavru ağladığında kesinlikle yanına gitmeyin. Eğer gidecekseniz de kısa süreli de olsa sustuğu bir anda gidin. Yavrunun yanına, oyalanması için bir kemik koyarsanız onun kemikle uğraşmasını ve oyalanmasını sağlayabilirsiniz.


Köpeğiniz evde barınacaksa ona ait bir yastık, yatak ya da bir köşe olmasını sağlamalısınız. Ona ait bir yerin olması ona güven verecek kendisini iyi hissetmesini sağlayacaktır.

Yavru eve ilk geldiği andan itibaren evin her tarafına özgürce girmemelidir. Kapıları kullanarak ya da kapısız evlerde çocuk güvenlik çitleri kullanarak yavruya belli bir bölgede seperasyon uygulamak doğru olacaktır. Seperasyon hem yavrunun güvenliği hemde evde zarar verme ihtimali olan eşyalara erişimini engelleyerek sizin sinir sisteminizi konforlu tutacaktır.

İlk günler çok önemlidir. 2-3 aylık yavru çok hızlı öğrenmekte ve bir çok şeyi basitçe anlamaktadır. Önceleri hoşgörüyle karşılanan davranışlar daha sonra size zarar verecekse o davranışları ilk günlerde engellemekte fayda vardır. Köpeğinizin ömür boyu koltukta yatmasına izin verecekseniz yavruluğunda da izin verin. Ama 4 aylık olana kadar müsaade edecekseniz eve girdiği andan itibaren koltuğa çıkmasına izin vermeyin.
Köpeğinize kesinlikle sertlik uygulamamalı sabırlı olmanızı tavsiye ederim yoksa sonradan çok pişman olursunuz. 


Köpeğinizle bir rutininizin olması köpeğiniz için çok faydalı olacaktır. Her şeyi belirlenmiş bir sırayla yapan köpek tutarlı ve sakin bir şekilde dinlenme zamanların bilecek sahibinide rahat bırakacaktır. Örneğin yavru köpeğiyle ev içinde sürekli topla oyun oynayan köpek sahipleri köpekleri büyüdüklerinde topunu getirip hadi oynayalım biraz diyen köpeklerinden sıkılmaktadırlar ve bundan rahatsız olmaktadırlar. Köpekle oyun dışarıya taşınmalı, oyun eğitimle karışık oynanmalıdır. Birde köpekle oyun dendiğinde bazı insanlar bunu köpekle boğuşma olarak algılıyorlar fakat bu yenişme oyunu köpeğinize eğitim zamanı geldiğinde sıkıntı yaratacaktır.

Köpek sahibinin köpeğine karşı bir duruşu olmalıdır. Mesafeli ama sevecen, cool ama güven verici, Uzak ama çok yakın bir şekilde olmalıdır sahip ile köpeğin ilişkisi. Aksi taktirde pozitif aslında negatiftir! Köpek sahipleri yavruyken köpeklerinin her türlü yaramazlığı ve şımarıklığı yapmasına izin veriyorlar ama köpekleri büyüdüğünde ise bu davranışlardan rahatsız oluyorlar eğitime veriyorlar. Eğitim sırasında ise öğrenilmiş bir davranışı ortadan kaldırmak bazen pozitifle mümkün olmadığı için köpeklerini aslında negatife maruz bırakmaktadırlar. Yani öncesinde sahip tarafından şımartılan, ödüllendirilen, sonsuz özgürlük tanınan köpeğe aslında uzun vadede negatif yapılmıştır! Pozitif değil!

Yavruyken seni çok seviyorum elimi ısırabilirsin, yatakta uyuyabilir mutfağa girebilir ve masadan yemek istemek için taciz edebilirsin diyen köpek sahibi köpeği büyüdüğünde bundan rahatsızlık duymaktadır. Burada biraz dürüst olmak gerek Köpeğinizi sevmek köpeğinizi hayata hazırlamak demektir.  Onların geleceğini düşünmek ve yavruyu ona göre büyütmek ve barındırmak demektir.


Örnek verecek olursak; Koruma yapacak köpek yavruluktan itibaren insanlardan ayrı, uzak ve kapalı geçirirlerse koruma yapamazlar çünkü korkarlar korkmalarının sebebi ise insan köpeklerden daha büyük, iki ayağı üzerinde yürüyen onlardan daha büyük bir hayvandır! Koruma yapacak yavru 6 aylık olana kadar insanlara yakın olabilirler hatta insanlar tarafından sevilebilirler fakat beslenilmemelilerdir. . Buraya doğru bir kelime!!!!

Yavru dinlenmediği zamanlarda merakını gidermek için etrafı inceleyecek, oyun ihtiyacını gidermek için bir şeyleri taşımaya, çekiştirmeye, parçalamaya başlayacaktır. Eğer sinir sisteminizi ve eşyalarınızı korumak ayrıca yavru köpeğinize yaptıklarının yanlış olduğunu öğretmek için ona oyun oynarken ayrıca ilgi gösterin. Bir eşyayı kemirmek istediğinde onu sertlik kullanmadan ama katı bir tutumla kemirmek istediği eşyadan uzaklaştırın ve “hayır” deyin. Dikkatini dağıtın ve oradan uzaklaştırın. Eşyayı kaldırın ya da köpeğin erişimine o odayı kapatın.

Doğru davranışlarını mutlaka “aferin” le işaretleyin bu sonrasında çok işinize yarayacak. “aferin” tek başına söylendiğinde hiçbir şey ifade etmeyebilir fakat hemen ardından verilecek bir sosis parçası, küp kesilmiş bir kaşar parçası onun çok hoşuna gidecek ve hangi davranış sonrasında aferin=ödül geleceğini öğrenen köpeğin o davranışı işaretlenmiş olacaktır. Köpek neyi doğru yaptığını öğrenmiş olacaktır. Doğru davranış sonrası gelen ödül yanlış bir davranış sonrası gelecek bir cezadan daha cazip olacağı için köpeğiniz sizin için doğru yaşama uygun davranışlar sergileyecektir.


Aferin ve hayır reflekssel bir şekilde, o anda sergilenen, görülen bir davranış sonrasında söylenmelidir. Doğru davranış+Aferin=Ödül – Yanlış davranış+Hayır=Ceza. Yavrular en az 6 aylık olana kadar tasma gibi malzemelerle ya da sertlikle cezalandırılmamalıdır. Ceza yavrular için uzaklaştırma ve görmezden gelme şeklinde olmalıdır. 

Yavruyla oyun kimyasal yapıştırıcılar kullanılmamış toplarla at getir şeklinde, Eğer SchH benzeri spor yapacak bir köpek için ısırma çekiştirme şeklinde yapılabilir. Oyuncaklar yavrunun önünde bırakılmamalıdır. Oyun sahiple oynanmalıdır. Yeryüzünde tek başına oynanan bu tip bir oyun yoktur. Ortaya bırakılan oyuncaklar genellikle parçalanır ya da yutulur. Köpeğinizin bu tip yabancı cisimleri yutması midede ya da bağırsaklarında tıkanıklığa sebebiyet verebileceği için cerrahi bir operasyon gerekebilir

Erdinç Sarımusaoğlu

Profesyonel Köpek Eğitmeni



köpek eğitimi
köpek pansiyonu
köpek oteli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder