22 Aralık 2011 Perşembe

Yavru Köpeğin İlk Gübü


Yavru köpeğinizi eve götürürken mümkün olduğu kadar fiziksel temas kurun.

Yeni evine gitmeden önce köpeğinize mama vermeyin. Eğer uzun bir yolculuk yapacaksanız her 2 saatte bir mola verin yavruyu havalandırın. (sevk kayışıyla)

Eve vardıktan sonra yavruya uygun bir alanda çişini ve kakasını yapması için bir şans verin. Rahatladıktan sonra eve girin.

Yavrunun box’ını geçici olarak halısız, kilimsiz bir Alana taşıyın. (Mutfak, banyo vs..) Mamasını box’ın içinde verin. Box’ın dışına bir yere içmesi için su koyun.

Mamasını yedikten suyunu içtikten sonra derhal kakasını ve çişini yapması için dışarı çıkarın. Eğer kakasını ve çişini yapmadıysa 20 dakikada bir dışarı çıkarın.

Yavruya kendi ayaklarıyla evi keşfetmesi için izin verin. Bunu yaparken yavru sizin gözetiminizde olsun.

Beslenme:

Yavru mamaları içerdiği protein, yağ ve vitamin oranları yüzünden yavruyu hızlı büyüttüğü gözlenmiştir. Hızlı büyüme yüzünden ligamentler ve en önemlisi kalçalar zarar görmektedir. (Hip Dysplasia) Veterineriniz aksini söyleyecektir ama biz Köpeğinizi 3-4 aylık olduktan sonra adult mama ile beslemenizi tavsiye ederiz.

Köpeğinize bir iyilik yapın onu zayıf tutun. Fazla kilo köpeğinize zarar verir.

2 aydan 3 aylık olana kadar 3 öğün
Daha sonra ömür boyu 2 öğün verebilirsiniz.


Mamasını yedikten sonra mama kabında mama kalırsa mama kabını kaldırın. Önünde mama kalmasın.


Sağlık:

Tarafımızdan verilen uluslarası aşı karnesinde belirtildiği gibi yavrular parazitleri temizlenir ve ilk aşılamalar yapılır. Yavruyu aldıktan sonra veterinerinizle kontak kurun ve aşı planı yapın.

İç parazit tedavisini aksatmayın

Köpeğinizin aşıları tamamlanmadan sokak köpekleriyle bir araya getirmeyin. Ve onların dolaştığı alanlarda yavrunuzu dolaştırmayın. Yavrunuzun karma aşısı yapıldıktan sonra kontrollu olarak temiz alanlara çıkarabilirsiniz. Sosyalleşmeyi kaçırmayın. Bu dönem sosyalleşme için çok önemli bir dönemdir. dışarı çıkmak için kuduz aşısının yapılmasını beklemeyin.

Köpeğinizi 8-10 aylık olana kadar hoplatıp zıplatmayın. Çok fazla merdiven çıkartmayın. Köpeğinize idman yaptırın kas yapısını güçlendirin.
Veteriner seçmek problem olabilir. Veterineriniz gerçekçi olmalı, bütün sorularınızı tereddütsüz cevaplayabilmelidir.

Veterinerin muayene masasının dezenfekte edildiğinden emin olun.

Veterinerinizden (Köpek davranışı ile ilgili bir eğitim almamışsa)  kopek eğitimi ya da davranışsal problemler hakkında çok şey beklemeyin.

Evinde kopek besleyen bir veteriner bulursanız iyi olur.

Tuvalet eğitimi.

Bir Alman Çobanını doğru zamanda kakasını ve çişini yapması için dışarı çıkarırsanız tuvalet eğitimini çok çabuk alacaktır. Box eğitimi tuvalet eğitimi ve evde yaşam için çok faydalıdır.

Yeni yavrunun ilk günlerde bütün odalarda koşturmasına izin vermeyin.  İlk bir kaç gün halıların olmadığı alanlarda kalmasını sağlayın çünkü ilk günlerde istenmeyen kazalar olacaktır.

Yavru köpeğinizin vücut dilini okumayı öğrenin. Kakası ya da çişi gelmiş köpeği vücut diline bakarak anlayabilirsiniz. Her yemektren sonra yavrunuzu dışarı çıkarmayı unutmayın.

Mama zamanını düzenlerseniz tuvalet eğitimi daha kolay verilecektir.

Köpeğiniz kazara evinizin içine kaka yaparsa sakın ona gazette kağıdı ya da başka bir şeyle vurmayın. Ellerinizi birbirine vurun şaklatın ve aynı anda HAYIR ya da tercihen başka bir kelime kullanın. Sonra yavruyu alın ve dışarı çıkarın. Daima aynı kelimeyi kullanın. Yavru kakasını dışarı yaptığında ona çok hoş bir ses tonuyla AFERİN deyin ve ödül verin. (cebinizde daima ödül maması olsun.


İlk bir hafta yavrunun yanında olabildiğince fazla kalın ya da kalacak biri olsun. Gece olduğunda yavruyu Box’ının içinde odanıza alabilirsiniz. Yavru yanlız kaldığında gece boyu ağlayabilir. Gün içinde Box’I mutfağa ya da koridora taşıyabilirsiniz. Box’ın kapısını açık bırakın yavrunuz girip çıksın.

İkinci hafta yavrunuz günde 30 dakika yanlız bırakabilirsiniz. (Yavru ağladığında boxın kapısını sakın açmayın. Sustuğu zaman açın ve ödüllendirin.

Yavrunuzun çocuklarla oynamasına siz yokken izin vermeyin.

Bir Alman Çobanı yavrusu oyuncak değildir.

Çocuklar yavruya zarar verebilir.

Yavru çocuklara zarar verebilir.

Sürü davranışı ve Kurtların hayatı ile ilgili okuyun, araştırmalar yapın.
Yavrunuza fazla korumacı davranmayın. Ona kopek olması için şans verin. Köpek gibi düşünmeye çalışın. İnsan gibi düşünmeyin. Bol bol okuyun.

Diğer köpeklerle tanışma;

Yavrunuzu hiç bir yetişkin köpekle gözetimsiz yanlız bırakmayın. Sizin gözetiminiz altında yavrunuz dengeli köpeklerle bir araya gelebilir.

Sosyalizasyon, Sosyalizasyon, Sosyalizasyon



Erken yaşlarda düzgün şekilde sosyalleştirilmeyen bir kopek, ilerleyen zamanlarda asosyal, agresif bir kopek haline dönüşebilir. Tasma eğitiminden ve aşıların tamamlanmasından sonra köpeğinizi götürebildiğiniz heryere götürün.


Eğitim:

İtaat eğitimine yavru 3 aylık olduğunda oyun oynayarak, pozitif yöntemlerle başlayabilirsiniz. Yavrunuza sadece ÖĞRENME fazını öğretebilirsiniz. DÜZELTME fazını öğretebilmek için yavrunuzun en az 6-7 aylık olması gerekmektedir.

Oyun:

Asla yavrunuza baskı kurmayın, siddet uygulamayın. Yavrunun kendine güvenmesini sağlamak için oyunlarda kazanmasına izin verin.



köpek eğitimi
köpek pansiyonu
köpek oteli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder